ZAPEKANÝ BAKLAŽÁN

In Zdravo a chutne
Scroll this

Jednoduchá rýchlovka pre ľahký a pri tom sýty pocit je aj táto výsostne zeleninová dobrota. Objavila som ju, ako inak niekde na internete, ale mojimi častými prípravami som si ju už prispôsobila mojim chuťovým a výživovým predstavám. Uprednostňujem zdravé a čerstvé papanie, časovo nenáročné na prípravu a z bežne dostupných ingrediencií, pri tom však chutné jedna báseň 🙂

Čo budeme potrebovať:

  • 1 väčší baklažán
  • Chutnú rajčinovú omáčku ( znovu domáca výroba je istota, jednoduchá a skvelá je tá s popisom nižšie, môžete ju ale nahradiť aj kupovanou)
  • Zelenina na oblohu – akákoľvek v znamení hesla „čo dom dal“ alebo si môžete cielene pripraviť napr. malé rajčiny, papriku, cuketu, brokolicu, olivy,špenát, kapustu, karfiol, kaleráb, pór, šampiňóny, atď ( čo máte radi, to použite, kreativite sa medze nekladú :))
  • Čerstvé alebo sušené talianske bylinky (oregano, bazalka, pažítka, a pod.)
  • Tvrdý syr na strúhanie, ja používam kvalitný najmenej 45% syr
  • Olivový olej
  • Soľ a čierne korenie

Ako na to:

Baklažán nakrájam na asi 1 cm široké plátky, ja krájam po dĺžke, ale môžete aj na krúžky. Z oboch strán posolím a nechám ho na plechu s mastným papierom poriadne vypotiť asi na 20-30 min ( tzn. odložím ho na bok a nejaký čas si ho nevšímam, on si pomaličky pustí šťavu)

Zvolenú zeleninu nakrájam na drobné kúsky, všetko dám do jednej väčšej misky, zalejem olivovým olejom (přiměřene 😀 ), sušenými alebo na jemno nasekanými čerstvými bylinkami, osolím, okorením, jemne premiešam a nechám marinovať.

Keď je baklažán hotový, osuším ho papierovou utierkou. Trúbu predohrejem na 180°C. Plech vyložím novým papierom na pečenie, naň poukladám plátky baklažánu, potriem jemne olivovým olejom a dám na 20 min zapiecť.

Potom vyberiem plech, baklažány potriem rajčinovou omáčkou, poukladám na každý kúsok bohato zeleninu, posypem strúhaným syrom a šup s ním ešte na 10 min do trúby.

Ja vačšinou zvládnem zládovať sama celý baklažán 🙂 Ak vám však zostane, výborný je aj za studena. Poprípade ak chcete pohostiť aj rodinku alebo známych, kúpte viac surovín a aspoň 2 kusy baklažánu, budú sa na 100% zalizovať.

Výborná rajčinová omáčka (variabilné použitie na mnoho jedál)

Čo potrebujem:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 menšia na drobno nakrájaná cibuľa
  • 3 väčšie strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica medu ( prípadne hnedý cukor)
  • 1 vrchovatá lyžička strúhaného zázvoru (môže byť aj sušený)
  • 1 vrchovatá lyžička sušeného oregana a bazalky
  • 500g balenie pasírovaných paradajok
  • Korenie a soľ

Ako na to:

V menšom hrnci rozohrejem olej, 5 min. na ňom opekám na drobno nakrájanú cibuľku, potom pridám pretlačený cesnak a nechám ešte asi pol minúty porestovať. Vmiešam bylinky a med, nechám krátko (asi 1 minútu) zkaramelizovať. Potom pridám pasírované paradajky, všetko spolu to nechám asi 5 minút prejsť varom a omáčka je hotová 🙂

Výborná je aj na cestoviny, alebo ako prílohy namiesto tatárky alebo kečupu mňam 🙂

Dobrú chuť 🙂