PEČENÁ TEKVICA S TALIANSKYMI BYLINKAMI

In Zdravo a chutne
Scroll this

Spoznala som úžasnú chuť tekvice. Konečne!

Totiž, mala som nepeknú skúsenosť s touto potravinou z detstva a keď už raz niečo ochutnám a nechutí mi to, ďalej neskúšam. Sprznila mi ju milá pani kuchárka ešte na základke. Isto viete, ako sa tam kedysi varilo. Lacno, rýchlo a veľa. A tak som mala k tekviciam v akejkoľvek forme doslova odpor. Rovnako to bolo s kôprom, ale to až niekedy inokedy 🙂

Dnes chcem s vami zdieľať užasne jednoduchý, rýchli a veľmi mňamkózny recept na pečenú tekvicu Hokkaido. Keby ste nevedeli, aká to je, prikladám foto ( kým som ju nespoznala, mala som celko problém nájsť v obchode Hokkaido, ak nemala na sebe krásne napísane svoje meno 🙂 )

Ingrediencie na jeden plech – dve porcie:

  • 1 ks tekvica Hokkaido
  • 4 -5 stredne veľkých zemiakov
  • talianske bylinky – oregano, bazalka, tymián, medvedí cesnak,petržlenová vňať (bylinky môžete kúpiť aj mrazené, dosať ich bežne v supermarketoch už namiešané v jednom 50g alebo 100g balení)
  • Pór, podľa chuti cesnak
  • himalájska soľ
  • olivový olej

Postup – Ako to robím ja:
Tekvicu rozkrojím na polovice, jednu použijem a druhú odložím do chladničky na druhýkrát. Ak chcete pripraviť rýchly obed alebo večeru pre viac ako dvoch papkáčov, použite ju celú.

Tekvicu si dobre poumývam pod tečúcou vodou, ideálne čistou hubkou, lebo ju nešúpem. Polievkovou lyžicou vydlabem vnútro tekvice, teda semiačka a dužinu okolo nich. Nakrájam na mesiačiky asi 2-2,5 cm hrubé, krájam z vnútornej strany. Nie cez kôru. Tekvicu nešúpem! Upečená kôra je mäkučká a netreba sa s ňou trápiť pri šúpaní.

Pripravým si plech, naň položím papier na pečenie a poukládam mesiačiky tekvice.

Ďalej ošúpem zemiaky, rozkrojím na polovice. Každú polovicu dobre posolím, soľou netreba šetriť. Nemajte obavy, zemiaky nepresolíte :). Takto posolené zemiaky zoberiem do rúk a dobre pošúcham polovice o seba, aby sa prekrojená osolená časť zemiaku spenila. Tým že to takto urobím sa stane to, že zemiak sa pri pečení krásne nafúkne a upečie do chrumkava. Poukladám ich na plech k tekvičkám, ktoré tiež jemne posolím. Všetko to posypem bohato talianskymi bylinkami, nešetrím nimi, lebo ich milujem:) a strúhaným cesnakom.

Na koniec tekvičky aj zemiaky polejem jemne olivovým olejom (olej v spreji by bol lepší) a dám piecť na 20-30 min, stupeň 3-4 plyn alebo 220°elektrická rúra. Je dobré priebežne 1-2krát nakuknúť, ako tekvice vyzerajú, majú tendenciu sa na koncoch spáliť, Treba si ustriehnuť ten správny čas na pečenie.

Samotná pečená tekvica a zamiaky sú dosť suché, ja si k tomu ešte robím ako prílohu uhorkový alebo listový šalát s nálevom, ktorý je tak isto na zdravý spôsob – med, citrón a trošku mletého korenia. Vyváženosť chuti si ustriehnite podľa vás. Pór využijem na dozdobenie surový ako prílohu. Neodporúčam ho piecť, zhorí vám. Skúšala som, hneď prvý pokus bol tragédia 🙂

PRAJEM DOBRÚ CHUŤ!

Páčil sa ti recept? Daj like a zdieľaj, podeľ sa s kamoškami, ktoré milujú papať a chcú si ustrážiť svoju líniu. ĎAKUJEM, že myslíš aj na iných ❤️💞❤️

PS: Reni, ďakujem za inspiráciu na túto mňamku 😉

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: